Top 10 jocuri de aventura PC

…la fel ca si in celelalte top-uri realizate de mine…titlurile sunt aranjate doar in opinia mea umila dar foarte relevanta.

Am computer de pe vremea 286, primul joc de care m-am atins ever este productia, geniala de altfel, Another World.

10. Another World – Desi are si o mare bucata de “action” in el, jocul, realizat prin 1991 si relansat in 2006, urmareste destinul unui om de stiinta ce printr-un accident se trezeste intr-o cu totul alta lume. Violenta, barbara, sau, din contra, super-tehnologizata. Esti inarmat tot jocul doar cu un pistol laser, pe care insa il folosesti in 3 moduri – impusti (clasic), creezi scuturi in jurul tau si creezi o bula mare cu care, ascuns in spatele scuturilor create de tine, le distrugi pe ale inamicilor.

9. Indiana Jones and the Fate of Atlantis – Cate zile/nopti am pierdut cu jocul asta… Creat de Lucas Arts, prin 1996, urmaresti personajul (ghici care?) pas cu pas in aventurile sale de arheolog pentru a gasi…hmm…Atlantida. Stiu ca datorita jocului astuia am citit eu PLATON, altfel… incult ramaneam si azi. Are grafica buna si pentru ziua de azi – 256 de culori, VGA.

8. Grim Fandango – CUM sa nu-ti placa sa joci ca…schelet, intr-un fel de PURGATORIU MEXICAN, in care fiecare se zbate sa-si gaseasca bilete pentru trenul/vaporul cu care ajunge in iad/rai? Sau macar un baston…Mister, detectivi, think plots… Jocul, produs de Lucas Arts dupa 2002-3 are grafica 3D, arata bine, se misca bine, gandeste bine, mult umor. Din grafica jocului s-a inspirat TIM BURTON cand a creat masterpiece-ul Corpse Bride.

7. I Have no Mouth, but I Must Scream - Am cautat si jucat programelul asta prin 2005, la peste 10 ani de cand a aparut el, doar pentru TITLU. Mi s-a parut FANTASTIC ca atmosfera. V-ati gandit vreodata cum este sa fi fost un doctor sadic si sa trebuiasca sa va “jucati” cu captivii prinsi in Al Doilea Macel Mondial? Daca da, plecati de pe blogul asta. Daca nu, n-aveti incotro – in asta consta jocul si mult mai mult de atat… Profunzime psihologica si dialoguri incredibile. Joc pentru adulti, CLAR!

6. Sam’n’Max Hit The Road Tot baietii de la Lucas Arts, in culmea gloriei lor, anii ’90, au scos pe piata dracovenia asta – controlezi un iepure si un urs, mari valori in materie de criminalisti si detectivi. Unul dintre cele mai funny jocuri de am pus mana in adolescenta (uite ce faceam io in loc sa intalesc fete, hmmm…), te plimbi cu cei doi prin toata SUA si Canada, pe parcurs intalnind tot felul de personaje amuzante. Inovatie – mai multe mici jocuri in jocul principal, cu care mi-am pierdut, spre disperarea alor mei, ore intregi…

5. Maniac Mansion: The Day of the Tentacle – Tipii care au scris povestea jocului asta SPER ca au devenit SCENARISTI in toata regula. De DEPARTE unul dintre cele mai bune si nebunesti scenarii EVER. Ai trei personaje care intra intr-o masina a timpului – o fata putin peltica si cu o frizura ciudata ajunge pe vremea lui Benjamin Franklin, unul ramane in prezent in casa unui “doctor nebun si a doua creatii amuzante ce au impresia ca pot sa RULE THE WORLLLLDDD, muahahahaaaaa” si unul ajunge in viitor. Toti trei, pe acelasi loc. Partea geniala este ca pot comunica intre ei si trimite OBIECTE intre ei, din trecut in prezent si viitor and so on. Poti sa controlezi pe ORICARE dintre ei, oricand. Tine doar de inteligenta ta sa ii ajuti sa se reuneasca si sa opreasca cele doua creati din a “RULE THE WORLLLLDDDD, muahahahaa”. And shit.

4. The Longest Journey – Pentru jocul asta am fost trezit pe la 3 noaptea de doi prieteni: “ALEXEEE, ba, zi-ne si noua! Atunci, cand esti cu tipa in subacvatic…in orasu’ ala…stii tu, pula mea… ce piese trebuie sa punem la discu’ ala? In ce ordine ca MURIM si s-a terminat si bereaaaa!!!”. “Ba, bag picioru’, stii cat e ceasu’?!” “…?…a. pula mea. Scuze ba. Da’ daca tot te sunai, zi fa! Ce tre’ sa fac!?”. DECI tu esti o femeie. April Ryan. Care calatoreste in 3 dimensiuni pentru a-si gasi scopul si sensul pentru care a fost CREATA, pentru care exista. Intrigi incredibile, calatorii INFINITE si nebunesti. Iar la finele jocului am avut acel…hmm…FIOR in corp. Inegalabil. Ma rog. Nu chiar, dar…:D

Myst

3. Myst – Unul dintre primele jocuri pe care le-am cumparat, in ORIGINAL. Era prin 1996, zaceam prin Suedia, departe de prietenii mei din tara, sictirit si plictisit. “Tataaa, tataaaaa!!!”. “Da, fiul meu, tu ce vei ajunge peste 13 ani cel mai frumos, inteligent si de succes om din Romania. Ce cacat vrei!?” “Tata, tata, este un joc…MYST ii zice…pare inteligent…imi dai 100 coroane suedeze sa-l cumpar, ca sa devin asa cum sunt acum cand scriu aceste cuvinte?!” “NU! Esti NEBUN!?”

monkeyisland

2. The Secret of Monkey Island – CUM sa nu fii nebun(a) dupa niste PIRATI care se dueleaza prin…injuraturi?!? CUM sa nu-ti placa povestea unui ins numit Guybrush Threepwood, care porneste “on a quest to become a REAL pirate” si el de fapt este…ahem…, CUM sa nu-ti placa o muzica incredibila si niste personaje atat de pitoresti incat pana si cainii vorbesc…sau craniile de mort, care vor sa CONQUER THE WORLD. Evident…

sanitarium

1. Sanitarium – DOAR cel mai inteligent, cel mai horror, cel mai interesant, cel mai imersiv, cel mai original joc ever. Esti un om, nu conteaza meseria, intelectul, aproape nimic. Ai un accident de masina si cand te trezesti, intr-un sanatoriu, nu mai tii minte cine esti. Dai de tot felul de nebuni…unul se da cu capul de perete, unul se arunca intr-un hau, altul se sinucide. Reusesti sa evadezi ajutat fiind de…DIVINITATE? Sau..nu…sau…este TOTUL in mintea ta? Ajungi intr-un oras…unde toti copiii sunt MUTANTI…arata INGROZITOR dar isi pastreaza copilaria, inocenta…este, UAU, infiorator. L-am terminat de 4 (patru) ori.

sanitarium2

12 thoughts on “Top 10 jocuri de aventura PC”

  1. cred ca voi nu ati auzit inca de jocul de aventura curata si f f frumoasa cu o poveste incredibil de frumoasa, acest joc se numeste MYST are 5 parti , cine are curajul sa se apuce de jocul asta e invitatul meu sa il caute sa sa il joace.Vreau sa avertizez pe acei ce se aventureaza in jocul asta trebuie sa dispuna de ceva timp si mult curaj (sa vedem cati pote sa termine macar o parte fara sa se informeze de pe net)

  2. io-s mai tanar , dar sunt un mare fan al acestor jocuri . Imi placa foarte mult mai ales seria monkey island . Majoritatea celor de varsta mea sunt obsedati de jocuarile noi . Respect monkey islnad

  3. Hmmm. Topul e incomplet. Putem oare uita de Benoit Sokal si ale sale fabuloase Syberia I si Syberia II? Cei care nu le-ati jucat inca jucati-le si n-o sa regretati, joc de exceptie ca si majoritatea celor enumerate mai sus. Pentru cei care ati jucat seria Syberia sa stiti ca in iunie 2010 va aparea Syberia III. Multa bafta tuturor, sarbatori fericite si un an nou fericit! Multa sanatate!

  4. ati gresit jocul care l-ati pus in top… nu the secret of monkey island trebuia ci The Curse of Monkey Island…. dupa parerea mea este cu mult mai bun decat “the secret….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>